21 de rețete pe bază de espresso

21 de rețete pe bază de espresso

 

21 retete pe bază de espresso


 

Poate credeți că știți deja tipurile de băuturi espresso? Noi am descoperit 21 de variante din toată lumea. V-am trezit curioziatea?  Vreti sa aflati ce este espresso-ul? Si pana unde merge creativitatea?


Am pregătit acest ghid pentru cele 21 de tipuri diferite de băuturi espresso.  

Trebuie doar putina indrazneala pentru a trece dincolo de clasicele latte și cappuccino. Continuați să citiți pentru a afla totul despre espresso și despre diferitele tipuri de combinatii disponibile.


Ce este espresso-ul?


Un espresso se face prin împingerea apei fierbinți sub presiune prin boabe de cafea măcinate fin. Rezultatul este o ceașcă plină de aromă.

O singură doză de espresso contine doar doar 30ml de lichid, dar conține 64 de miligrame de cofeină. Aceasta înseamnă că este mult mai concentrată decât cafeaua neagră.

Espresso este de obicei servit în cești mici, care conțin aproximativ 30 până la 120ml de lichid. Este, de asemenea, elementul de bază al tuturor băuturilor espresso, inclusiv cappuccino, latte și americano.


Care sunt diferitele tipuri de băuturi espresso?



1. Espresso clasic

Cea mai simplă băutură espresso este o singură doză de espresso. Pentru a face unul, folosiți un singur filtru și aproximativ șase până la opt grame de cafea măcinată fin. Este servita intr-o ceasca de tip demitasse, jumatate cat o ceasca standard de cafea.


2. Ristretto

Un ristretto este un espresso mai puternic, preparat cu aceeasi cantitate de cafea folosita pentru un shot de espresso, dar cu jumatate din cantitatea de apa.

3. Doppio

Acesta este un alt cuvânt pentru un shot dublu, făcut cu o cantitate mai mare  de cafea. Se serveste tot in cescute mici, care au capacitatea de pana la 60 – 70ml si vor fi in acest caz aproape pline.


4. Cappuccino

Un cappuccino este preparat cu un raport de o treime espresso, o treime lapte fierbinte și o treime spumă de lapte. Pentru o versiune cu mai puțin lapte, încercați să comandați un cappuccino uscat.

O alta varianta de cappuccino - stratul de spuma va fi mai gros si completat cu ciocolata, pentru un gust mai dulce si mai bland.


5. Caffé Latte

Un caffé latte, adesea prescurtat în latte, este făcut din o treime espresso, două treimi lapte fierbinte și un topping de micro-spumă. Acestea sunt adesea făcute cu două shot-uri de espresso și pot fi acoperite cu scorțișoară, zahăr brun sau pudră de cacao.


6. Piccolo Latte

„Piccolo” înseamnă mic în italiană, așa că acesta este un mic latte, adesea servit într-o ceașcă de espresso sau demitasse. Un piccolo latte este un shot ristretto de espresso acoperit cu lapte cald.


7. Moca

Aceasta este cafea dulce, constând dintr-un latte cu sirop de ciocolată sau pudră de cacao. Dacă vă place cafeaua dulce, încercați să adăugați caramel sau sirop de mentă. Și nu uitați să acoperiți cu frișcă.


8. Espresso Macchiato

Un espresso macchiato se face prin adăugarea unei cantități mici de lapte aburit și spumarea unui shot de espresso.


9. Latte Macchiato

Aceasta este o variantă a versiunii espresso, care implică mai mult lapte. Pentru a face un latte macchiato, turnați o treime până la o jumătate de ceașcă de lapte aburit într-un pahar și apoi adăugați un shot de espresso deasupra.


10. Americano

Un americano are o putere similară cu o ceașcă de cafea neagră obișnuită, dar se face prin adăugarea de apă fierbinte la o singură sau dublă doză de espresso. Acest lucru are ca rezultat o aromă diferită fata de cafeaua neagră tradițională.


11. Lungo

Pentru a face un lungo, tragi de două ori mai multă apă prin aceeași cantitate de cafea. Acest lucru are ca rezultat un conținut mai mare de cofeină și un nivel mai ridicat de extracție a cafelei. Această băutură arată similar cu un americano, dar este preparată diferit și va avea o aromă diferită.


12. Flat White

Albul plat este popular în Australia și Noua Zeelandă. Aceste băuturi sunt asemănătoare cu cappuccino, dar cu un raport cafea-lapte mai mare și preparate fără spumă de lapte.


13. Cortado

Cortados sunt preparate folosind cantități egale de espresso și lapte aburit. Laptele este aburit, dar nu este spumos ca în alte băuturi.


14. Red Eye

Un Red Eye este o băutură puternică, cu multa cofeină. Dacă sunteți în căutarea unui tip de băutură espresso care într-adevăr conține cofeină, aceasta este o opțiune bună. Pentru a face una, preparați o ceașcă de cafea neagră și completați-o cu o singură doză de espresso.

15. Black Eye

Dacă sunteți în căutarea unei băuturi extrem de cofeinizate, încercați Black Eye. Un ochi negru este o variație și mai puternică a unui ochi roșu. Pentru a-l prepara, adăugați o doză dublă de espresso la o ceașcă de cafea neagră fierbinte.


16. Dripped Eye

Un dripped eye este cel mai puternic dintre cele trei, realizat prin adăugarea a trei shot-uri de espresso la o ceașcă de cafea neagră.


17. Lazy Eye

Lazy Eye este o opțiune mai puțin cofeinizată. Se face prin adăugarea a două doze de espresso la o ceașcă de cafea neagră decofeinizată.


18. Black Tie

Un Black Tie este făcut folosind ceai thailandez ca bază, mai degrabă decât cafea neagră. Pentru a o prepara, adaugă o doză dublă de espresso la o ceașcă de ceai thailandez fierbinte.


19. Affogato

Un affogato este mai mult un desert decât o băutură. Acest desert delicios se face turnand un shot de espresso peste o lingura de inghetata. Este un preparat pe care trebuie sa il incerci vara si pe care il poti pregati chiar la tine acasa daca ai un espressor.


20. Espresso con panna

În italiană, „espresso con panna” înseamnă espresso cu smântână. Pentru a face unul, adaugă frișcă la un singur sau dublu shot de espresso. Veti descoperi o cafea aromata si cremoasa in acelasi timp.

În mod tradițional, espresso con panna folosește smântână groasă bătută cu mâna deasupra unui shot de espresso pentru a obtine un strat gros și cremos deasupra espressorului.


21. Galão

Această băutură cremoasă portugheză constă dintr-un sfert de espresso și trei sferturi de spumă de lapte.

Un Galao portughez este ca un latte, cu o parte espresso și trei părți lapte fierbinte. Se prepara în doar câteva minute pentru un răsfăț delicios cu cofeină!


Acum că ați savurat propunerile noastre cu cele 21 de tipuri de băuturi espresso, probabil v-ati lasat cucerit de mirosul si aroma imaginare, si ati poposit pe taramul viselor de cafea.

E momentul sa treceti la fapte. Puteți comanda ceva nou la prima iesire in oras sau puteti prepara cu încredere, asemenea unui barista inventiv. Prietenii vor fi si ei placut surpinsi!

Și dacă nu ai gasit combinația de arome ideală in lista noastra, de ce să nu experimentezi și să inventezi una nouă?

 

Suport clienti Luni - Vineri - 09:00 - 19:00

0723575569 office@cafea-premium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!