Cum poți prepara cea mai bună cafea?

Cum poți prepara cea mai bună cafea?
Pentru mulți dintre noi, o zi productivă începe cu o cafea bună, fiind un element cheie ce ne influențează starea noastră de spirit. Modul în care pregătești cafeaua poate face diferența în ceea ce privește gustul, aroma, textura sau prospețimea cafelei.

Pentru a prepara orice tip de cafea, este necesar ca boabele să fie proaspăt măcinate. Indiferent de metoda prin care alegi să pregătești cafeaua este important să ai în vedere aroma și consistența acesteia.
Majoritatea metodelor implică cafea măcinată și apă fierbinte, astfel încât să se obțină o cafea după preferințe. Se poate spune că pregătirea acesteia este un întreg ritual de la prăjirea boabelor până la prepararea în sine, necesitând respectarea unor etape care garantează calitatea și gustul său intens și aromat.
Cafeaua poate fi realizată prin numeroase metode, mai exact prin:
●  Fierbere;
●  Infuzie;
●  Sub presiune.
Fiecare metodă de preparare oferă savoare și o aromă deosebită cafelei. Pentru a te bucura în fiecare zi de o ceașcă de cafea excelentă, chiar la tine acasă, este necesar să ai în vedere câțiva pași simpli. În rândurile următoare vei descoperi cum poți prepara cea mai bună cafea, utilizând mai multe variante de pregătire.

La ibric

Sursa: Unsplash.comPentru iubitorii de cafea, cea pregătită la ibric (sau cezve cum este cunoscută în Turcia) depășește toate așteptările. Dar trebuie să ții cont și de calitatea cafelei folosite pentru un gust de excepție.
Pe lângă calitate este nevoie și de un ibric (de preferat din cupru) rezistent și care se încălzește imediat. La această metodă de pregătire a cafelei, boabele trebuie foarte bine măcinate.
Mod de pregătire: Se adaugă apă într-un ibric, ținând cont de numărul de cești de cafea pe care dorești să le obții. La fiecare ceașcă de apă se adaugă o linguriță de cafea și una de zahăr (în funcție de preferințe). Se amestecă până se omogenizează și apoi se așează ibricul la foc mic. În momentul în care aceasta începe să se umfle, se ia ibricul de pe foc, repetând procesul încă o dată. Se adaugă spuma de deasupra și jumătate din cantitate în cești, iar ibricul se așează din nou pe foc cu cealaltă jumătate rămasă. Se mai lasă jumătate de minut și se adaugă și restul cantității.
Varianta pregătirii cafelei la ibric este o metodă turcească cunoscută și îndrăgită de numeroase persoane datorită gustului său intens și aromei deosebite.

Espresso

Sursa: Freepik.com
Pentru numeroase persoane, cafea de tip espresso se află printre opțiunile preferate datorită gustului puternic și a consistenței cremoase. Pentru a prepara acest tip de cafea trebuie utilizat un espressor. Metoda a fost dezvoltată în Italia și cu timpul a devenit una dintre cele mai uzuale metode. Potrivit standardului italian, pentru un espresso este nevoie de 7g de cafea.
Procesul de pregătire a cafelei este redus, acesta funcționând astfel: aparatul presează apa fierbinte să pătrundă prin cafea măcinată, timpul de curgere fiind estimat la 20-25 de secunde. Fiind un proces rapid, cafeaua prezintă un nivel redus de cofeină, comparativ cu alte metode de preparare.
Se regăsește în prezent o gamă variată de espressoare, care pot fi folosite în prepararea acestui tip de cafea, acestea având avantajul de a fi rapide și la îndemână. Dacă ai în vedere și alte variante de băuturi pe bază de cafea cum este Latte Macchiato, Mocha sau Cappuccino, poți alege un espressor cu mai multe opțiuni avansate.  Acest tip de espressor este frecvent utilizat în restaurante, cafenele sau puburi, fiind popular în rândul iubitorilor de cafea.

Presa franceză (cu piston)

Sursa: Freepik.comCafetiera cu piston sau cunoscută ca presa franceză este o invenție realizată în anul 1929 a italianului Attilio Caimani și constă într-un aparat care prepară cafeaua într-o manieră simplă și eficientă.
Presa franceză este una dintre cele mai clasice metode de a prepara cafeaua. Un aspect important de menționat în cazul preparării cafelei cu presa franceză este legat măcinarea acesteia. Dacă durata preparării este mare sau cafea este măcinată fin, atunci gustul cafelei va fi amar. În cazul opus, dacă timpul este mai mic, iar cafea mult prea grunjoasă atunci aceasta va fi mult mai slabă.
Indiferent de capacitatea presei, poți utiliza aceeași cantitate de cafea, mai exact 7g la 100 ml de apă, doar că aceasta ar trebui să fie mai grunjoasă (asemănătoare pesmetului).
Aceasta funcționează prin infuzarea cafelei macinate în apă fierbinte (4-5 minute), ulterior apăsând un piston pentru a separa lichidul de zaț. Un avantaj al acestei metode de preparare constă în faptul că poate fi ușor de personalizat, rezultatul fiind o cafea densă și intens aromată.
Această metodă de preparare produce o ceașcă de cafea mai puternică, deoarece boabele de cafea nu trec printr-un filtru, ci vin în contact doar cu apa fierbinte și cu zațul de cafea. Un alt avantaj este că îl poți utiliza oriunde deoarece poate fi transportat destul de ușor, fiind un recipient mic.

Cafetiera moka

Sursa: Unsplash.comCana Moka este o invenție italiană, ce a fost brevetată în anul 1933 de către Alfonso Bialetti și reprezintă cea mai bună alternativă de a prepara o cafea asemănătoare cu espresso-ul clasic.
Este un aparat tipic întâlnit în Italia și este utilizat pentru pregătirea cafelei similară cu espresso. Acesta este alcătuit dintr-o cameră pentru apă, un filtru pentru cafeaua măcinată și un recipient pentru cafeaua rezultată. În funcție de dimensiunea ei, poți realiza chiar și 10 cești de cafea.
Fiind preparată prin intermediul apei aflată sub presiune, cafeaua are un gust și o aromă intensă. Procesul de pregătirea cafelei este simplu: prima dată se umple recipientul cu apă și se așează sita în care se adaugă cafeaua proaspăt măcinată. Acesta nu trebuie presată deoarece îngreunează procesul de obținere a cafelei. Se înfiletează cu atenție componenta de sus a cafetierei și se strânge bine. Ulterior, se așează la foc mic până ce se formează o spumă albă.

Concluzii

Savoarea și aroma cafelei ideale este influențată în mod direct de calitatea boabelor măcinate și de modul de preparare. Indiferent de metoda prin care alegi să îți prepari cafeaua, acordă o atenție deosebită selectării boabelor și bucură-te de cea mai bună cafea.
 

Suport clienti Luni - Vineri - 09:00 - 19:00

0723575569 office@cafea-premium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!