Ce înseamnă cafea decofeinizată?

Ce înseamnă cafea decofeinizată?

Cafeaua decofeinizată reprezintă o versiune mai sănătoasă a cafelei tradiționale, dar la fel de gustoasă și ușor de preparat. Cu toate că nu se află în topul celor mai apreciate băuturi, cafeaua decofeinizată este alternativa cea mai la îndemână pentru cei care urmăresc o diminuare a aportului de cofeină. 

Majoritatea dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă de cafea care să ne ofere energia necesară pe tot parcursul zilei. Însă, dacă dorim o variantă sănătoasă a acestei băuturi excelente, soluția este o ceașcă de cafea decofeinizată. 

Aceasta este obținută din diferite sortimente de cafea, reușind printr-un proces complex de decofeinizare să redea un gust și o aromă similară cu cea a cafelei clasice. În rândurile următoare vei descoperi informații utile despre procesul de obținere a cafelei decofeinizare și implicațiile acesteia asupra sănătății și stării noastre de spirit.

Ce se înțelege prin cafea decofeinizată?

ce reprezinta cafeaua decofeinizata
Cafeaua decofeinizată rezultă din eliminarea cofeinei din boabele de cafea verzi prin procese moderne cu ajutorul cărora se păstrează gustul și aroma intensă a cafelei pure. Însă, este important de menționat faptul că o cafea care trece printr-un proces de decofeinizare nu este în totalitate lipsită de cafeină.
Astfel, boabele trec prin acest procedeu industrial înainte de a fi supuse procesului de prăjire și măcinare. În cazul cafelei decofeinizate, gustul și aroma este plăcută, dar nu la fel de intensă ca în cazul cafelei clasice. Dar, acest lucru depinde în mare măsură de metodele de preparare folosite și calitatea superioară a boabelor de cafea.

Procesul de decofeinizare - Istoric

cum se decofeinizeaza cafeaua
 

La începutul anilor 1820, cofeina era supusă unor numeroase experimente științifice în vederea stabilirii impactului său asupra sănătății. Acest proces a fost realizat pentru prima oară de către Ludwig Roselius, un negustor de cafea german în anul 1903. Ulterior, după câțiva ani a brevetat acest proces de reducere a cafeinei din boabele de cafea încă verzi.
Încă din anii 1700 , cafeaua era una dintre băuturile cele mai apreciate de populație, iar în istoria dezvoltării cafelei, procedeul de decofeinizare a fost descoperit destul de devreme. Procesul de extragere implica opărirea boabelor de cafea într-un amestec format din apă și sare, ulterior fiind folosit un solvent pentru eliminarea cofeinei.
De-a lungul timpului, s-au descoperit trei metode a de extrage cafeina din cafea:

  • Utilizarea unui solvent

Se pot utiliza substanțe precum acetatul de etil sau alți solvenți pentru a extrage cofeina după ce boabele de cafea verzi au fost supuse unei băi cu aburi. Solventul folosit era eliminat după uscarea completă a boabelor. Fiind utilizat în ultima etapă a procesului, era redus astfel din toxicitatea lui. Totodată, se garanta înlăturarea oricărei urme de substanță de pe boabele de cafea.

  • Prin intermediul dioxidului de carbon

O modalitate de decofeinizare a cafelei presupune utilizarea dioxidului de carbon în variantă lichidă. Un avantaj important al acestui procedeu constă în menținerea gustului și parfumului clasic de cafea, însă este esențial de specificat că acest proces implică numeroase costuri.
Din acest motiv, doar producători importanți din această industrie includ în procesul de producție și echipamente speciale de utilizare a dioxidului de carbon prin care să obțină cafea decofeinizată.

  • Utilizarea procesului Swiss Water

O altă metodă de extragere a cafeinei constă în utilizarea apei clocotite. Acesta poartă denumirea de Swiss Water, fiind tradus ca metodă elvețiană a apei. Practic, boabele de cafea crude se fierb în vederea înlăturării cofeinei și a altor compuși.
Ulterior, boabele sunt scoase din apă, iar apa rezultată este filtrată prin intermediul unui filtru de carbon care asimilează cafeina. Acest proces nu păstrează toate particularitățile cafelei pure, în sensul că își menține aroma dar nu și gustul original.

Ce beneficii oferă cafeaua decofeinizată?

avantaje cafea decofeinizata
Este cunoscut faptul că acest tip de cafea are numeroase efecte pozitive asupra organismului, fiind o alternativă mult mai sănătoasă a cafelei tradiționale. Printre avantajele cafelei decofeinizate menționăm:

  • Caracteristici similare cafelei pure, în privința gustului și aromei clasice;
  • Consumul acesteia în orice moment al zilei;
  • Conține antioxidanți benefici pentru piele, având și rol anticancerigen;
  • Contribuie la diminuarea nivelului de glucoză și previne apariția diabetului de tip 2;
  • Are un rol în îmbunătățirea funcțiilor cognitive - memorare, concentrare;
  • Scade nivelul de oboseală și are efect revigorant asupra stării generale de spirit.

O cerință ce se aplică și la cafeaua decofeinizată costă în calitatea boabelor de cafea. Mai exact, cu cât boabele sunt mai bune, cu atât aroma sau dulceața cafelei este mai intensă.

Se regăsesc numeroase sortimente de cafea decofeinizată de la branduri renumite în industria cafelei precum Dallmayr, Lavazza, Doncafe sau Jacobs Kronung. Multe dintre sortimente prezintă un amestec aromat între cafea Arabica și cea Robustă sau se regăsesc în proporție de 100% Arabica.

Majoritatea metodelor clasice de preparare pun accentul pe cafea măcinată. Cafeaua decofeinizată poate fi preparată la:

  • Ibric - este cea mai utilizată metodă de preparare a cafelei, rezultatul final vizând o ceașcă de cafea cu un gust și o aromă deosebite;

  • Filtru de cafea - reprezintă o variantă simplă și comodă de pregătire a cafelei, aceasta prezentând un gust nu foarte intens, însă cu o aromă aparte;

  • Presa franceză - este o metodă clasică de preparare, dar este de mare ajutor la obținerea unei cafele cu un  gust puternic și aromat;

  • Cana moka - reprezintă o metodă de a obține o cafea similară espresso-ului clasic, păstrând o savoare și o aromă specială, cu totul deosebită.

Concluzii

Cafeaua decofeinizată este o versiune mai sănătoasă a cafelei convenționale, datorită nivelului scăzut de cofeină. Aceasta se obține în urma unor procese de extragere a cofeinei din boabele de cafea verzi, reușind să păstreze într-o proporție destul de mare gustul și aroma cafelei clasice. Putem spune că e un substitut excelent al cafelei, fiind cea mai bună soluție pentru persoanele ce nu pot consuma din motive de sănătate cafeaua tradițională.

Cafeaua decofeinizată este considerată băutură ideală pentru momentele din zi în care îți lipsește savoarea și gustul unei cafele deosebite. Descoperă pe www.cafea-premium.ro o gamă variată de branduri și tipuri de cafea, potrivite cerințelor și dorințelor tale.

Suport clienti Luni - Vineri - 09:00 - 19:00

0723575569 office@cafea-premium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!