Tipuri de cafea italiană

Tipuri de cafea italiană

Cafeaua este până la urmă elementul fără de care foarte mulți oameni nu-și pot începe ziua. Iar în Italia, aceasta este un pilon cultural care a transformat țara în căminul spiritual al acestei băuturi.
Espresso, café latte, ristretto și alte tipuri de cafea italiană au permis cafelei să fie considerată o adevărată artă, devenind un obiect de studiu pentru barista și pentru consumatori. Caracterizată de rigori și ritualuri de preparare specifice, cafeaua italiană înglobează valori și obiceiuri preluate de-a lungul a sute de ani.

Scurt istoric al cafelei italiene

Cafeaua a fost cultivată inițial în Etiopia, fiind introdusă pe meleagurile europene prin Imperiul Otoman. Recunoscând beneficiile cafelei, imperiul a valorificat potențialul afacerii cu cafea deschizând exportul pe piața europeană. Veneția a fost primul oraș care comercializa frecvent cafea.
Cafeaua a fost introdusă în Europa în secolul al XVII-lea, dezvoltându-se o adevărată cultură în jurul consumului ei. Cu toate acestea, inițial a fost considerată o băutură păcătoasă din cauza asocierii cu religia islamică.
Papa Clement al VIII-lea urma să interzică consumul de cafea. Totuși, acesta a dorit să guste din cafea înainte să formuleze verdictul. În urma consumului, papa declarase că ar fi fost un mare păcat dacă această licoare ar fi consumată doar de necredincioși. Astfel, are loc „botezul” cafelei.
Deși cafeaua a fost introdusă timpuriu în Italia, espresso-ul a apărut abia la invenția unui aparat cu aburi de preparat cafeaua, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Totodată, cultura cafelei italiene este caracterizată de ritualuri specifice. 

Caracteristici privind consumul de cafea italiană

cafea moka

Consumul de cafea, în Italia, se remarcă prin următoarele rigori misterioase:

  • cappuccino se servește dimineața alături de micul dejun, un caffé macchiato după-amiaza, iar espresso-ul după cină.
  • dacă vei comanda un latte atunci să nu te mire că vei primi doar un pahar de lapte întrucât latte înseamnă lapte. Astfel, pentru o cafea cu lapte trebuie să ceri un caffé latte, acesta fiind echivalentul în italiană.
  • nu există porții cu cantități mari de cafea, fiecare băutură fiind servită în propriul tip de pahar sau cană.
  • conceptul de coffee 2 go nu se practică în localurile italiene, cei mai mulți italieni preferând să servească cafeaua la cafenea sau bar. De asemenea, tind să savureze cafeaua la tejgheaua barului întrucât consideră că este un moment bun de socializare.
  • pentru a aprecia pe deplin crema și aroma cafelei, italienii își beau espresso-urile în înghițituri mici. Astfel, se maximizează aroma și senzația, consumul de cafea devenind de fapt un ritual.
  • cu toate că espresso și cappuccino sunt băuturi de bază pe tot teritoriul Italiei, există numeroase tipuri de cafea italiană specifice anumitor localități sau regiuni. Savurând băuturile locale cu cafea, ai posibilitatea de a cunoaște elemente specifice ale culturii cafelei italiene locale.
  • cafeaua italiană nu este preparată doar cu boabe de cafea propriu-zise, aceasta putând fi realizată cu orz (caffè d’orzo) sau cu rădăcină de ginseng amestecată cu cafea (caffè al ginseng).
  • pentru a îmbrățișa cu adevărat cultura tipurilor de cafea italiană, cafeaua trebuie preparată la moka (o oală tradițională de prepare a cafelei). Inventată în 1933 de Angelo Bialetti, Moka are rolul de a produce o cafea puternică și parfumată, tipic italiană.

Principalele tipuri de cafea italiană

  1. Espresso

Inventat la Torino, în 1884, de către Angelo Moriondo, espresso-ul se referă atât la denumirea tipului de cafea, cât și la metoda sa de preparare. Astăzi, este realizat în toată lumea cu ajutorul espressorului, prin aplicarea unei cantități mici de apă fierbinte sub presiune ridicată pe cafeaua măcinată fin.
Cafeaua folosită pentru espresso se remarcă prin mai multe procese de prăjire. Ca urmare a preparării sub presiune, cafeaua prezintă o aromă concentrată și o textură groasă, aproape siropoasă. Pentru că are mai multă cofeină, se servește ca un shot.

  1. Cappuccino

Preparat cu espresso și spumă de lapte, cappuccino pare că s-a dezvoltat din kapuziner (o băutură pe bază de cafea servită în cafenelele austriece din secolul al XVIII-lea). Denumirea a apărut în 1930, însă atunci cappuccino era acoperit de frișcă. A ajuns la forma de astăzi odată cu invenția espressorului.

  1. Ristretto

Însemnând restricționat în italiană, ristretto este de fapt jumătate dintr-o porție de espresso. Totuși, se diferențiază de acesta prin cantitatea de apă utilizată și prin aroma mai concentrată, dar mai puțin amară.

  1. Caffè Macchiato

Denumirea cafelei provine de la cuvântul italian „macchiare” care înseamnă pătat și este un tip de cafea italiană, care se prepară cu un shot de espresso și 1-2 lingurițe de lapte spumă (raport de 1:3 în favoarea laptelui). În cantitate mică, laptele are rolul de a spori aroma cafelei.
Italienii servesc caffe macchiato ca o băutură de după-amiază.

  1. Caffè latte

Datând din 1867, se spune că acest tip de cafea italiană a evoluat de la cappuccino pentru a face cafeaua mai plăcută pentru străini. Caffè latte a fost menționată pentru prima dată în scrierile lui William Dean Howells. Este inclusă în categoria de cafele preparate în stil european cu lapte și cafea, alături de café au lait și café con leche.

  1. Bicerin

Inventată la Torino, Bicerin este o cafea apărută în secolul al XVIII-lea, care constă în stratificarea a 3 elemente – espresso, ciocolată fierbinte și frișcă. Servită tradițional în pahare înalte și transparente, ai posibilitatea de a vedea exact cele 3 straturi de ingrediente. Practic, denumirea sa provine de la termenul italian „bicchierino”, diminutiv pentru „bicchiere” care înseamnă sticlă.

  1. Shakerato

Fiind o versiune italiană a cafelei cu gheață, Shakerato presupune agitarea espresso-ului îndulcit și a cuburilor de gheață într-un shaker de cocktail (de la care a preluat și denumirea) și servirea sa pe timpul verii, ca o alternativă pentru espresso-ul obișnuit. Adesea, preparatul este condimentat cu lichioruri cremoase cu aromă de vanilie sau cafea.

  1. Marocchino

Deși te poate duce cu gândul că denumirea vine de la Maroc, acest tip de cafea italiană a fost inventată în Alessandria, Italia. Marocchino implică un espresso lung, sirop de ciocolată, spumă de lapte aburit și un decor de pulbere de ciocolată neagră. Totuși, similar altor tipuri de cafea italiană, rețeta poate varia astfel că în unele regiuni nu se folosește siropul de ciocolată, iar în altele se utilizează crema de Nutella.

Concluzii

Când vine vorba de istoria cafelei, cultura cafelei italiene reprezintă un element de bază. Ilustrând filosofii de viață, valori și rigori specifice, cafeaua rămâne o plăcere simplă pentru toată lumea, iar consumul de cafea devine un ritual bine pus la punct.

Așadar, indiferent de ce cafea italiană îți dorești, descoperă pe www.cafea-premium.ro o gamă variată de branduri și tipuri de cafea, potrivite cerințelor și dorințelor tale.

Suport clienti Luni - Vineri - 09:00 - 19:00

0723575569 office@cafea-premium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!