Cum să alegi cafeaua care ti se potriveste

Cum să alegi cafeaua care ti se potriveste
Deși nu se știe exact cum sau când a fost descoperită cafeaua, au fost create multe legende privind originea ei. De-a lungul timpului, boabele de cafea au călătorit în întreaga lume și au reușit să schimbe literalmente lumea.

SUMAR:
Identificarea categoriei
Cafea boabe vs cafea măcinată
Gradul de prăjire
Light roast (prăjire ușoară)
Medium roast (prăjire medie)
Dark roast (prăjire intensă)
Arome
Ciocolată și caramel
Nuci și condimente
Fructe
Citrice și flori
Originea cafelei
Modul de procesare a cafelei
Procesul umed
Procesul uscat
Procesul Honey
Concluzii


Este remarcabil cum aceste boabe au devenit cea de-a doua marfă comercializată astăzi în lume. Grad de prăjire, origine, boabe sau măcinată, note de aromă… astăzi, alegerea celei mai bune cafele este o sarcină dificilă întrucât depinde de foarte mulți factori.
Descoperă în rândurile următoare criteriile de care trebuie să ții cont atunci când alegi cafeaua.

Identificarea categoriei

Pe piață există două categorii principale de cafea comercială, Robusta și Arabica.
Cunoscută pentru gustul său ușor acid, fin, cafeaua Arabica este cultivată în zone caracterizate de altitudini mari. Pe de altă parte, cafeaua Robusta crește în zone cu altitudine mai mică și se caracterizează printr-un gust puternic, amar.

Cafea boabe vs cafea măcinată

Cafeaua măcinată este foarte populară. Procesul de producție implică măcinarea boabelor de cafea, ambalarea și comercializarea. Deși cei mai mulți aleg cafeaua măcinată din motivul comodității, unii cunoscători de cafea preferă boabele întregi pentru a beneficia de o experiență de servire unică.
Cafeaua din boabe întregi este comercializată ca atare, dar măcinarea boabelor cade în responsabilitatea consumatorului. În mod obișnuit, boabele întregi sunt măcinate cu doar câteva momente înainte de preparare pentru ca gustul cafelei să fie mai complex și proaspăt. Măcinarea boabelor întregi poate fi realizată cu ajutorul unei râșnițe manuale/ electrice ori automat în espressoare.
Fie că preferi confortul și mizezi pe siguranță, fie că vrei să simți un gust excepțional și să experimentezi diverse preparate pe bază de cafea, alegerea formei de cafea stă în terenul tău.

Gradul de prăjire

Prăjirea este unul dintre cei mai importanți factori când vine vorba de aromă. Contrar a ceea ce cred cei mai mulți oameni, boabele de cafea Dark Roast conțin niveluri mai scăzute de cofeină decât cele a căror prăjire este ușoară sau medie.
Există 3 grade principale de prăjire:
  1. Light roast (prăjire ușoară)
Boabele de cafea sunt maro deschis și sunt caracterizate de un corp ușor, lipsit de ulei. Se remarcă printr-un gust de boabe prăjite și o aciditate accentuată. Prăjirea ușoară permite, totodată, păstrarea unui nivel ridicat de cofeină.
  1. Medium roast (prăjire medie)
Prăjirea medie determină o culoare de maro mediu și un corp mai puternic decât în cazul cafelei cu o prăjire ușoară. Cu toate că nu au ulei, prăjirea medie prezintă o aromă și o aciditate mai echilibrate. Nivelul de cofeină este oarecum scăzut, dar mai ridicat decât la prăjirea intensă.
  1. Dark roast (prăjire intensă)
Maro închis sau aproape negre, boabele de cafea prezintă o strălucire dată de uleiul de pe suprafața lor. Aromele specifice sunt acoperite de aromele procesului de prăjire.
Cafeaua are un gust amărui sau chiar ars. Cantitatea de cofeină este substanțial redusă.

Arome

Există sute de gusturi și arome prezente în cafea în mod natural. Majoritatea cafelelor au note variate, care se pot schimba odată cu temperatura cafelei, metoda de preparare și adăugarea de lapte sau zahăr, însă principalele categorii sunt:
  1. Ciocolată și caramel
Evidențiat de procesul de prăjire, caramelizarea are loc spre sfârșitul prajirii. În general, cu cât prăjirea este mai intensă, cu atât sunt mai dominante aromele de ciocolată și caramel.
  1. Nuci și condimente
Cafeaua cu note de nuci (migdale prăjite) și condimente dulci (cuișoare, scorțișoară) se remarcă printr-un corp mai greu (proprietățile fizice și senzațiile tactile percepute de gură în timpul consumului de cafea), însă are o aromă puternică și plăcută.
  1. Fructe
Multe cafele au note fructate, ceea ce nu este surprinzător având în vedere că boabele de cafea sunt semințe ale unui fruct. Cafelele procesate natural sunt adesea fructate.
  1. Citrice și flori
Arome citrice și florale (inclusiv de caprifoi, iasomie, păpădie și urzici) se regăsesc în mod frecvent în cafele originare din Etiopia.

Originea cafelei

Dacă ai avut posibilitatea să încerci mai multe tipuri de cafele, probabil că știi că diferite regiuni în care se cultivează cafeaua furnizează o varietate largă de arome. Iată câteva note caracteristice ale cafelelor în funcție de zona de cultivare:
 
  1. America Centrală
Fină
Fructată
Subtilă de nuci
Acidă, dar nu acră
 
  1. America de Sud
Ușoară dulceață
Moale
Aromă de caramel și miere
 
  1. Asia
Lemnoasă
Pământească
Aciditate scăzută
 
  1. Africa
note de vin, fructe de pădure
Fructată, florală
Nota caracteristică a Etiopiei este aromă puternică de afine

Modul de procesare a cafelei

Procesarea este o metodă utilizată pentru separarea boabei de cafea de fructul său. Există 3 tehnici de procesare care influențează aroma și dulceața cafelei:
  1. Procesul umed
Utilizat în America Latină, Kenya și în alte țări din Africa de Est, procesul umed folosește multă apă. Boabele sunt recoltate și scufundate în apă. Fructele coapte se scufundă, iar cele crude vor pluti (acestea vor fi eliminate).
Fructele sunt apoi forțate printr-o sită utilizând cantități mari de apă la presiuni ridicate. Procesul de împingere a fructelor prin plasă îndepărtează cea mai mare parte a pulpei de pe suprafața seminței.
Boabele sunt apoi lăsate în rezervoare de fermentare timp de aproximativ 24 de ore pentru a îndepărta pulpa și mucilagiul rămase. Are loc spălarea și uscarea lor până când stratul final de pulpă din jurul boabelor poate fi îndepărtat.
Procesarea umedă permite uniformizarea boabelor și arome mai interesante și intense.
  1. Procesul uscat
Fiind cea mai veche metodă cunoscută de procesare a fructelor de cafea, acest proces nu folosește cantități mari de apă și foarte rar imlică utilizarea unor mașini. Utilizată în principal în Brazilia, Etiopia, Haiti, Ecuador și Paraguay, procesarea uscată presupune recoltarea, sortarea, curățarea și uscarea fructelor de cafea.
Procesul de uscare poate dura aproximativ 4 săptămâni, fiind astfel prevenită formarea mucegaiului. După uscare, fructele sunt incluse într-o mașină de decojit. La sfârșitul presării, rămân doar boabele de cafea.
Prelucrarea uscată are ca rezultat o uniformizare mai scăzută decât în procesul umed (adesea aplicată la prelucrarea boabelor Robusta mai mici) și o aromă mai fructată.
  1. Procesul Honey
În ciuda numelui, această tehnică nu implică utilizarea mierii, fiind de fapt un mix între procesul uscat și cel umed. Prelucrarea Honey permite îndepărtarea unei cantități mari de fructe folosind procedeul umed, iar apoi uscarea lor cu o parte din pulpă încă atașată.
Procesul Honey se realizează cu ajutorul unei cantități mai mici de apă, permițând uniformizarea boabelor și experimentarea aromei cafelei prin ajustarea cantității de contact pe care boabele o au cu fructele.

Concluzii

Selectarea celei mai bune cafea necesită atenție la detalii și o bună cunoaștere a preferințelor. Cu noile cunoștințe despre cafea, vei ști cum să cauți cafea și pe ce bază să o selectezi pe cea potrivită ție.
 

Suport clienti Luni - Vineri - 09:00 - 19:00

0723575569 office@cafea-premium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!